DEL 1 Straff och belöningar - funkar det?

07.09.2022

Ja, många är de föräldrar som vittnar om att belöningar, dvs. mutor, och hot och bestraffningar faktiskt fungerar! Effektivt också! Ytligt sett och på kort sikt vill säga.

Men handen på hjärtat, hur bekvämt och frestande det än kan vara att slippa uppslitande konflikter, tjat och oro, vad lär vi våra barn och ungdomar som de kommer att ha nytta av i framtiden, genom att lära dem lyda med hjälp av mutor och straff? Hjälper vi våra barn och ungdomar att utveckla personliga färdigheter och en inre moral och etik, genom att vi lär dem göra rätt saker för att undvika eget obehag eller för att få pengar och saker?

Näpp, inte ett smack! Naturligtvis inte! Egentligen vet vi alla det, men vi kanske inte orkar/förmår/har kunskap att göra på något annat sätt. Vi tar den enklaste vägen. Men är den vägen egentligen så enkel?

Det är svårt att hålla koll på om barnen verkligen uppfyller kraven för att få den där belöningen för att de inte börjat röka eller dricka. Tänk om de både röker och dricker i hemlighet men har lärt sig att dölja det och ljuga om det eftersom hen så hemskt gärna vill ha de där pengarna eller körkortet eller vad det kan vara? Hur kan du veta det? Litar du på vad din tonåring säger så borde du läsa mitt första inlägg om att inte lita på sin tonåring.

Det skär också i mamma- och pappahjärtat att behöva utdöma straffet man hotat med, när ens tonåring inte beter sig som överenskommet. Väldigt, väldigt ofta blir straffet halvhjärtat eller inget alls för det finns alltid förmildrande omständigheter. Och hot utan efterföljande straff har motsatt effekt, det vet vi.

Vad lär sig våra tonåringar egentligen av att bli bestraffade för att de utmanar och utforskar vuxenvärlden? Egentligen?

Din förhoppning är nog att din tonåring i fortsättningen ska undvika att göra de saker du förbjudit, som t ex att röka, dricka, ha sex, snatta osv. Enligt min erfarenhet är det inte vad som händer. Det som händer är att din tonåring lär sig hur hen ska dölja och ljuga för dig om vad hen egentligen gör med sina kompisar. Det värsta är att du då lever vidare i tron att din tonåring är ett helgon och din tonåring tvingas möta den spännande men farliga vuxenvärlden helt utan ditt stöd.

Du går då miste om möjligheten att utöva den viktigaste delen av ditt föräldraskap, nämligen att vägleda och lotsa din tonåring in i vuxenvärlden, vara bollplank och rådgivare i svåra frågor om sex, alkohol, droger, brott mm.

Nej, min tonåring pratar inte heller öppet om dessa frågor med mig frivilligt. Men eftersom jag inte låtsas att hen varken dricker eller har sex, utan utgår ifrån att hen säkert sysslar med både det ena och det andra, eller kommer att syssla med detta i framtiden, så kan jag på ett ödmjukt och respektfullt sätt "lägga mig i" och komma med tips och råd.

Så här uttrycker jag mig: Du vet att vi inte vill att du dricker före 18-års ålder, men OM du skulle välja att göra det ändå, så vill jag att du tänker på det här. Och sen pratar vi om att undvika fulsprit från vodkabilar, hellre dricka öl än sprit, hur mycket en ung kropp tål, vad som händer om man blir för full, vilka skador en hjärna får från alkohol osv. Efter det första nervösa fnittret så kan vi prata om de här sakerna, "hypotetiskt" alltså. Min tonåring får lära sig massa saker som är bra att veta där ute, men jag har aldrig för en sekund känt att hen tror att vi tycker att det är ok att hen dricker bara för att vi pratar om det på det här sättet. OCH den stora, stora behållningen av de här samtalen är att OM min tonåring blir för full eller det händer en olycka eller något annat så kan, vill och vågar hen ringa oss och be om hjälp! Denna samtalsmodell kan användas på alla aktuella ämnen du vill prata med din tonåring om.

OM inte förstås, en annan förälder till en kompis i gänget har hotat och mutat sin tonåring till att inte dricka eller röka. Det gäller för oss alla att förstå att det vi gör med vår tonåring också kommer att påverka de andra i kompisgruppen. Ett exempel kan vara att en kompis fått ultimatumet att "om du dricker eller röker så får du inte åka som utbytesstudent till USA". Det kan ju låta klokt vid en ytlig betraktelse, men om tonåringen är en vanlig kille eller tjej med normala tonårsdrifter att utforska den spännande vuxenvärlden så kommer hen inte att låta bli att dricka eller röka trots hotet att inte få åka. Hen kommer däremot att bli mycket skicklig på att ljuga och dölja sina förehavande för sina föräldrar.

Om det sedan händer en olycka, någon blir redlös eller sjuk, så kommer denna stackars kille eller tjej att göra ALLT för att förmå sina kompisar att INTE ringa efter hjälp. Om någon av kompisarna ringer sina föräldrar så "förstör han eller hon sin kompis framtid" och vem vill bli skyldig till det?

Tänk mycket noga på vilka konsekvenser dina hot, belöningar, mutor och bestraffningar får i längden.... Vilka egenskaper och färdigheter vill du att din tonåring ska ha som vuxen? Kommer ditt sätt att bemöta din tonåring på, att hjälpa till att utveckla dessa färdigheter och egenskaper?

Så, inga efterräkningar när tonåringen gör dumma saker? Jo, verkligen, men inga bestraffningar utan konsekvenser! Förnuftliga sådana, som hänger ihop med dumheten. Betala tillbaka för snatteri, städa upp hos en kompis som haft fest som gick tokigt, betala för sönderslagna saker, betala böter med egna pengar för brott, köpa och utföra graviditetstest, gå till ungdomsmottagningen och undersöka sig för könssjukdomar, tvätta bort klotter, allvarliga samtal med föräldrar och kompisar osv.

Konsekvenser som direkt hänger ihop med handlingen är viktiga och begripliga och tonåringen lär sig att gottgöra, reda ut och lösa sina problem. Att stå för sina misstag! En nog så viktig lärdom inför livet som vi inte vill att våra tonåringar ska vara utan.

Det vi egentligen vill är att våra barn och tonåringar ska utveckla sin moral och sin empati så att de av hänsyn till andra och sig själva undviker att snatta, förstöra, klottra, dricka för mycket, röka och ta droger. Vi vill inte uppfostra en generation som enbart av egoistiska skäl väljer att göra rätt saker, för att de ska slippa obehag och straff eller för att få pengar och belöningar.

För då är vi på fel väg..........................